Saturday, November 27, 2010

Bodyguards and Assassins (2009)


Bodyguards and Assassins (2009)

"Başkan Lincon, Halkın içinden, halk tarafından, halk için demişti." (filmden alıntı)

HongKong yapımı filmlerde müzik, görsellik ve ayrıntı fazlasıyla dikkat edilmiş oluyor. Özellikle tarihi konularda yapılan filmler daha da özenilerek yapılıyor.

Aslında bu şekilde filmlerle tarihlerindeki olayları görsel bir şölen olarak veriyorlar. Bir bakıma onların tarihlerini, onların istedikleri şekilde öğrenmiş oluyoruz. Sanırım bizim tarihi film eksikliğimizi de bu noktada hissediyoruz. Tarihsel film çekenler Çin, Japon ve HongKong yapımı filmleri iyi incelemeliler. Onların film de oluşturdukları yapısal bütünlük, "hamam" veya "harem" sahnelerine gerek kalmadan da film oluşturabilmelerini sağlayacaktır.

Filmdeki olay örgüsü ilk 15 dakika da hem ülkenin siyasi durumunu anlatıyor, hem de aile yapısı ve halkın yaşam koşulları hakkında kesin görüşler veriyor.

Filmi izlerken o tarihte çekilmiş fotograf karelerine bakıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Duygusal olarak sizi içine çekiyor. Bir zaman sonra tüccarın aile yapısı ve baş kaldırısı size daha yakın gelmeye başlıyor.
Sonra düşünmeden edemiyorum. Hangi resimleri daha çok seviyorum. Basılmış olan, elimde tuttuklarımı mı, yoksa bilgisayarda sakladığım binlercesini mi? Basılmış olanlara dakikalarca bakıyorum, onların solmalarını istemiyorum.
Filmi izleyince, neden bu duyguya kapıldığımı daha iyi anlayacaksınız.


Son bir saatte filmin ismine yakışır hareketli sahneler başlıyor. Yine de görsellik elden bırakılmadan çekilmiş sahneler de salt dövüş sahneleriyle başbaşa kalmıyorsunuz.
Yine de bu sahneler için seçilen müzikler filmin kalitesini düşürmüş.







Homepage:

No comments:

Post a Comment