Monday, June 11, 2012

Dünyanın ilk yıldız mimarı; Mimar Sinan - Mimari - ntvmsnbc.com

Mimar Sinan


Born: April 15, 1489, Ağırnas
Died: July 17, 1588, Istanbul


Dünyanın ilk yıldız mimarı; Mimar Sinan - Mimari- ntvmsnbc.com: "Dünyanın ilk yıldız mimarı; Mimar Sinan"

'via Blog this'


"Güncelleme: 10:43 TSİ 10 Haziran. 2012 Pazar


NEW YORK - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Mimar Sinan'ın mimari eserlerine tam sayfa ayırdı.
Gazetenin haftasonu çıkan gezi ekinde, Andrew Ferren tarafından kaleme alınan, "Türkiye'nin İlk Yıldız Mimarının Peşinde" başlıklı yazıda, 300'ün üzerinde mimari esere imza atan Mimar Sinan'ın, sadece Türkiye'nin değil, belki de dünyanın ilk "Yıldız Mimarı-Starchitect" olduğu belirtildi."


http://gundem.milliyet.com.tr
"Andrew Ferren tarafından kaleme alınan 'Türkiye'nin İlk Yıldız Mimarının Peşinde' başlıklı yazı gazetenin hafta sonu çıkan gezi ekinde yayımlandı. Yazıda, 300'ün üzerinde mimarî esere imza atan Mimar Sinan'ın, sadece Türkiye'nin değil, belki de dünyanın ilk 'Yıldız Mimarı-Starchitect' olduğu belirtildi."

"365 esere imza attı
Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğan Mimar Sinan, Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul ’a getirildi. Mimar Sinan devrinin önemli ustaları mahiyetinde han, çeşme ve türbe inşaatında çalıştı. Mimar Sinan, Kanunî Sultan Süleyman tarafından mimarbaşılığa getirildi. . Mimar Sinan’ın önemli eserleri arasında Şehzadebaşı Camii ve Külliyesi, Süleymaniye Camii ilk akla gelenler arasında yer alır. Ama seksen yaşında yaptığı Edirne Selimiye Camii, büyük mimarıın ‘şaheseri’ olarak kabul edilir. Mimar Sinan 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 hastane, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser vermiştir."

"Osmanlı Devleti’nin Mimar Sinan dönemini yansıtan camilerinden olan Mihrimah Sultan Camii restore ediliyor.
Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın tek kızı olan Mihribah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ve 1548 yılında tamamlanan camiide yapılacak" (by Muhabir: Gülbahar GEDİK)

No comments:

Post a Comment